Warzywa to
jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych.
Doskonałe źródło witamin,
składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz zbawiennych kwasów, które potrafią
zregenerować i odmłodzić naszą skórę.
Informacje dla każdego smakosza:
Jak kupować warzywa?
Wybieraj:
•
dojrzałe,
•
bez śladów zepsucia,
•
sezonowe,
lepiej krajowe niż importowane,
Przed każdym spożyciem należy dokładnie umyć owoce, bo często są
pryskane różnymi nawozami. Jeżeli możesz, kupuj owoce z zaprzyjaźnionego
gospodarstwa lub ekologiczne.
Jak przechowywać warzywa?
Niezbyt długo, by straciły jak najmniej witamin i składników
mineralnych. Lepiej pójść do warzywniaka co drugi dzień niż jeść zepsute
warzywa.
Obecnie wykorzystywane są liczne i różnorodne metody obróbki
żywności, mające zapewnić dłuższą przydatność produktu do spożycia.
Warzywa mrożone w większości zachowują zarówno smak,
jak i wartość odżywczą warzyw świeżych.
Inaczej ma się sprawa w przypadku warzyw w puszce.
Przechowywane w ten sposób mają mniejszą wartość odżywczą, zawierają sporo soli
i substancji smakowych.
Najzdrowsze są oczywiście warzywa świeże, jak
najkrócej przechowywane.
Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia warzywa powinny
być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety każdego człowieka.
Zalecana ilość to 4 porcje warzyw w
ciągu dnia.
Istotne jest, by spożywać warzywa różnorodne i jak najmniej
przetworzone, a najlepiej świeże.
Kalendarz sezonowy owoców
Owoce sezonowe w kwietniu
botwina
czosnek
szparagi
pomidory
Owoce sezonowe w maju
botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szparagi
szczaw
pomidory
ogórki
Owoce sezonowe w czerwcu
botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szparagi
szczaw
ziemniaki
pomidory
ogórki
fasola szparagowa
Owoce sezonowe w lipcu
botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szczaw
ziemniaki
pomidory
ogórki
kalafior
fasola szparagowa
Owoce sezonowe w sierpniu
cukinia
czosnek
szczaw
ziemniaki
kukurydza
pomidory
ogórki
kalafior
fasola szparagowa
Owoce sezonowe we wrześniu
cukinia
brukselka
szczaw
czosnek
dynia
ziemniaki
kukurydza
pomidory
ogórki
karczochy
kalafior
fasola szparagowa
Owoce sezonowe w październiku
cukinia
brukselka
czosnek
dynia
szczaw
ziemniaki
kalafior
Owoce sezonowe w listopadzie
brukselka
dynia
kalafior
Owoce w grudniu
dynia
Świeże warzywa
powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]
Wiosenna sałatka
Potrzebne produkty:
2 pomidory
3 gruntowe ogórki
brokuł
szczypiorek
6 ugotowanych jajek
Do sosu:
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soku z
cytryny/ octu winnego
sól
pieprz
do smaku można dodać łyżeczkę musztardy
Wykonanie:
1.
Brokuł parzymy w wodzie z 2 łyżkami cukru
2.
Obieramy ogórki
3.
Kroimy w kostkę ogórki, pomidory, szczypiorek,
jajka
4.
Wycinamy różyczki z sparzonego brokuła
5.
Mieszany wszystkie składki sosu
6.
Polewamy sałatkę sosem
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [2]
Potrzebne produkty:
kg jędrnych,
dojrzałych pomidorów
do smaku sól, pieprz, chilli, bazylię
Wykonanie:
1.
Pomidory umyj i sparz
2.
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki
3.
Włóż do garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i
doprowadzić do wrzenia.
4.
Gotuj
kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.
5.
Dopraw do smaku
Ewelina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz