środa, 4 maja 2016

Warzywne smakołyki! Zdrowie na głowie!


Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych.
 Doskonałe źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz  zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić naszą skórę.





Informacje dla każdego smakosza:

Jak kupować warzywa?

Wybieraj:
         dojrzałe,
         bez śladów zepsucia,
          sezonowe, lepiej krajowe niż importowane,
Przed każdym spożyciem należy dokładnie umyć owoce, bo często są pryskane różnymi nawozami. Jeżeli możesz, kupuj owoce z zaprzyjaźnionego gospodarstwa lub ekologiczne.

Jak przechowywać warzywa?

Niezbyt długo, by straciły jak najmniej witamin i składników mineralnych. Lepiej pójść do warzywniaka co drugi dzień niż jeść zepsute warzywa.

Jak zmienia się wartość odżywcza warzyw?
Obecnie wykorzystywane są liczne i różnorodne metody obróbki żywności, mające zapewnić dłuższą przydatność produktu do spożycia.
Warzywa mrożone w większości zachowują zarówno smak, jak i wartość odżywczą warzyw świeżych.
Inaczej ma się sprawa w przypadku warzyw w puszce. Przechowywane w ten sposób mają mniejszą wartość odżywczą, zawierają sporo soli i substancji smakowych.
Najzdrowsze są oczywiście warzywa świeże, jak najkrócej przechowywane.


Dzienne spożycie warzyw

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia warzywa powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety każdego człowieka.
Zalecana ilość to 4 porcje warzyw w ciągu dnia.
Istotne jest, by spożywać warzywa różnorodne i jak najmniej przetworzone, a najlepiej świeże.



 Kalendarz sezonowy owoców

Owoce sezonowe w kwietniu

botwina
czosnek
szparagi
pomidory

Owoce sezonowe w maju

botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szparagi
szczaw
pomidory
ogórki

Owoce sezonowe w czerwcu

botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szparagi
szczaw
ziemniaki
pomidory
ogórki
fasola szparagowa

Owoce sezonowe w lipcu

botwina
bób
cukinia
czosnek
groszek zielony
szczaw
ziemniaki
pomidory
ogórki
kalafior
fasola szparagowa

Owoce sezonowe w sierpniu

cukinia
czosnek
szczaw
ziemniaki
kukurydza
pomidory
ogórki
kalafior
fasola szparagowa

Owoce sezonowe we wrześniu

cukinia
brukselka
szczaw
czosnek
dynia
ziemniaki
kukurydza
pomidory
ogórki
karczochy
kalafior
fasola szparagowa

Owoce sezonowe w październiku

cukinia
brukselka
czosnek
dynia
szczaw
ziemniaki
kalafior

Owoce sezonowe w listopadzie

brukselka
dynia
kalafior

Owoce w grudniu

 dynia


 Świeże warzywa
powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]
Wiosenna sałatka

Potrzebne produkty:
2 pomidory
3 gruntowe ogórki
brokuł
szczypiorek
6 ugotowanych jajek
Do sosu:
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soku z  cytryny/ octu winnego
sól
pieprz
do smaku można dodać łyżeczkę musztardy

Wykonanie:
1.      Brokuł parzymy w wodzie z 2 łyżkami cukru
2.      Obieramy ogórki
3.      Kroimy w kostkę ogórki, pomidory, szczypiorek, jajka
4.      Wycinamy różyczki z sparzonego brokuła
5.      Mieszany wszystkie składki sosu
6.      Polewamy sałatkę sosem

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [2]

Pomidorowy drink

Potrzebne produkty:
 kg jędrnych, dojrzałych pomidorów
do smaku sól, pieprz, chilli, bazylię
Wykonanie:
1.      Pomidory umyj i sparz
2.      Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki
3.      Włóż do garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia.
4.       Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.
5.      Dopraw do smaku


Na zdrowie! 

Pozdrawiam,
Ewelina




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz