Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu
człowieka.
Doskonałe źródło
witamin, składników mineralnych,błonnika pokarmowego oraz zbawiennych kwasów, które potrafią
zregenerować i odmłodzić naszą skórę.
Informacje dla każdego smakosza:
Jak kupować owoce?
Wybieraj:
•
dojrzałe,
•
jędrne,
•
bez śladów zepsucia,
•
sezonowe,
lepiej krajowe niż importowane,
Przed każdym spożyciem należy dokładnie umyć owoce, bo często
są pryskane różnymi nawozami. Jeżeli możesz, kupuj owoce z zaprzyjaźnionego
gospodarstwa lub ekologiczne.
Czy po wykrojeniu nadpsutej części można zjeść owoc?
Nie! Trzeba go w całości wyrzucić.
Nie wolno jeść owoców z wykrojoną zgniłą czy
spleśniała częścią, bo szkodliwe substancje (tzw. mykotoksyny) obecne w pleśni
i brązowej zgniliźnie przedostają się do całego owocu.
Są odporne na działanie wysokiej
temperatury, więc nie można też zrobić z nich przetworów. Zjedzenie zepsutego
owocu może spowodować zatrucie.
Toksyny mają też działanie
rakotwórcze.
Jak przechowywać owoce?
Niezbyt długo, by straciły jak najmniej witamin i składników
mineralnych. Lepiej pójść do warzywniaka co drugi dzień niż jeść zepsute owoce.
Dbaj, by nie wyciekł z nich sok podczas przechowywania. Myj
krótko pod bieżącą wodą.
Owoce ze skórką czy bez?
Pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych.
Nie obierajmy zatem owoców, których nie musimy, gdyż w ten
dostarczamy najlepsze witaminy do organizmu.
Kalendarz sezonowy owoców
Owoce sezonowe w kwietniu
rabarbar
Owoce sezonowe w maju
pierwsze zbiory truskawek
rabarbar
rabarbar
Owoce sezonowe w czerwcu
truskawki
agrest
czereśnie
agrest
czereśnie
Owoce sezonowe w lipcu
agrest
czereśnie
truskawki
arbuzy
brzoskwinie
śliwki
maliny
porzeczki
nektarynki
wiśnie
czereśnie
truskawki
arbuzy
brzoskwinie
śliwki
maliny
porzeczki
nektarynki
wiśnie
Owoce sezonowe w sierpniu
arbuzy
agrest
brzoskwinie
maliny
truskawki
czereśnie
nektarynki
porzeczki
śliwki
poziomki
winogrona
jagody
agrest
brzoskwinie
maliny
truskawki
czereśnie
nektarynki
porzeczki
śliwki
poziomki
winogrona
jagody
Owoce sezonowe we wrześniu
brzoskwinie
jagody
maliny
nektarynki
porzeczki
śliwki
winogrona
gruszki
jabłka
żurawina
jeżyny
pigwa
jagody
maliny
nektarynki
porzeczki
śliwki
winogrona
gruszki
jabłka
żurawina
jeżyny
pigwa
Owoce sezonowe w październiku
gruszki
jabłka
pigwa
śliwki
winogrona
jabłka
pigwa
śliwki
winogrona
Owoce sezonowe w listopadzie
gruszki
jabłka
pigwa
jabłka
pigwa
Owoce w grudniu
Zimą warto sięgać po owoce, które świetnie nadają się do
przechowywania w spiżarniach, czyli jabłka i gruszki.
Świeże owoce,
soki owocowe oraz owoce suszone
powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.
Zbliża się wielkimi krokami sezon truskawek, dlatego
polecamy
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]
TRUSKAWKOWY KOKTAJL
Potrzebne produkty:
•
truskawki
•
śmietana 36% /kefir/maślanka
•
cukier(trzcinowy, brązowy)
Wykonanie:
1.
Umyj dokładnie truskawki
2.
Na 2szklanki posiekanych truskawek dodaj
szklankę śmietany oraz 4 łyżeczki cukru.
W zależności od tego co lubisz możesz dodawać dowolne proporcje składników.
W zależności od tego co lubisz możesz dodawać dowolne proporcje składników.
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [2]
LODOWY RAJ
Potrzebne produkty:
•
60 dag świeżych truskawek
)
•
Pudełka do zamrożenia lodów
•
kilka łyżeczek cukru pudru (6)
Składniki na porcję około 1litra
Składniki na porcję około 1litra
Wykonanie:
1.
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy,
2.
Umyte truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem.
3.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem do uzyskania
puszystego kremu.
4.
Dodajemy po trochę musu truskawkowego do
śmietany równocześnie mieszając mikserem, tak by składniki połączyły się na
jednolitą masę.
5.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do
zamrażarki.
6.
Po godzinie mieszamy lody, by nie wytworzyły się
zamarznięte grudki lodu. Najlepiej zostawić lody na całą noc.
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZA [3]
WAKACYJNY RAJ
•
10dag truskawek i malin
•
3 banany
•
2 gruszki
•
2 brzoskwinie
• 4 kiwi
Wykonanie:
1.
Truskawki, maliny brzoskwinie i gruszki myjemy
2.
Kiwi i banana obieramy ze skórek
3.
Wszystkie owoce kroimy w drobną kostkę
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Ewelina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz