poniedziałek, 2 maja 2016

Owocowe smakołyki - sezonowe - na dobre zdrowie!


Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.
 Doskonałe źródło witamin, składników mineralnych,błonnika pokarmowego oraz  zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić naszą skórę.







Informacje dla każdego smakosza:

Jak kupować owoce?

Wybieraj:
         dojrzałe,
         jędrne,
         bez śladów zepsucia,
          sezonowe, lepiej krajowe niż importowane,
Przed każdym spożyciem należy dokładnie umyć owoce, bo często są pryskane różnymi nawozami. Jeżeli możesz, kupuj owoce z zaprzyjaźnionego gospodarstwa lub ekologiczne.

Czy po wykrojeniu nadpsutej części można zjeść owoc?

Nie! Trzeba go w całości wyrzucić.
 Nie wolno jeść owoców z wykrojoną zgniłą czy spleśniała częścią, bo szkodliwe substancje (tzw. mykotoksyny) obecne w pleśni i brązowej zgniliźnie przedostają się do całego owocu.
Są odporne na działanie wysokiej temperatury, więc nie można też zrobić z nich przetworów. Zjedzenie zepsutego owocu może spowodować zatrucie.
Toksyny mają też działanie rakotwórcze.

Jak przechowywać owoce?

Niezbyt długo, by straciły jak najmniej witamin i składników mineralnych. Lepiej pójść do warzywniaka co drugi dzień niż jeść zepsute owoce.
Dbaj, by nie wyciekł z nich sok podczas przechowywania. Myj krótko pod bieżącą wodą.

Owoce ze skórką czy bez?

Pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych.
Nie obierajmy zatem owoców, których nie musimy, gdyż w ten dostarczamy najlepsze witaminy do organizmu.

Kalendarz sezonowy owoców

Owoce sezonowe w kwietniu

rabarbar


 
Owoce sezonowe w maju

pierwsze zbiory truskawek
rabarbar

Owoce sezonowe w czerwcu

truskawki
agrest
czereśnie

Owoce sezonowe w lipcu

agrest
czereśnie
truskawki
arbuzy
brzoskwinie
śliwki
maliny
porzeczki
nektarynki
wiśnie

Owoce sezonowe w sierpniu

arbuzy
agrest
brzoskwinie
maliny
truskawki
czereśnie
nektarynki
porzeczki
śliwki
poziomki
winogrona
jagody

Owoce sezonowe we wrześniu

brzoskwinie
jagody
maliny
nektarynki
porzeczki
śliwki
winogrona
gruszki
jabłka
żurawina
jeżyny
pigwa

Owoce sezonowe w październiku

gruszki
jabłka
pigwa
śliwki
winogrona

Owoce sezonowe w listopadzie

gruszki
jabłka
pigwa

Owoce w grudniu

Zimą warto sięgać po owoce, które świetnie nadają się do przechowywania w spiżarniach, czyli jabłka i gruszki.

 Świeże owoce, soki owocowe oraz owoce suszone
powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.

Zbliża się wielkimi krokami sezon truskawek, dlatego polecamy

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]

TRUSKAWKOWY KOKTAJL
Potrzebne produkty:
         truskawki
         śmietana 36% /kefir/maślanka
         cukier(trzcinowy, brązowy)

Wykonanie:
1.      Umyj dokładnie truskawki
2.      Na 2szklanki posiekanych truskawek dodaj szklankę śmietany oraz 4 łyżeczki cukru.
W zależności od tego co lubisz możesz dodawać dowolne proporcje składników.
  1. Zmiksuj ze sobą truskawki ze śmietaną oraz cukrem na gładką masę za pomocą blendera.

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [2]

LODOWY RAJ
Potrzebne produkty:
         60 dag świeżych truskawek
         400 ml śmietanki kremówki(30%
)
         Pudełka do zamrożenia lodów
         kilka łyżeczek cukru pudru (6)
Składniki na porcję około 1litra

Wykonanie:
1.      Truskawki obieramy z szypułek i myjemy, 
2.      Umyte truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem.
3.      Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu.
4.      Dodajemy po trochę musu truskawkowego do śmietany równocześnie mieszając mikserem, tak by składniki połączyły się na jednolitą masę.
5.      Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
6.      Po godzinie mieszamy lody, by nie wytworzyły się zamarznięte grudki lodu. Najlepiej zostawić lody na całą noc.

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZA [3]

WAKACYJNY RAJ

Potrzebne produkty:
         10dag truskawek i malin
         3 banany

         2 gruszki
         2 brzoskwinie
         4 kiwi

Wykonanie:
1.      Truskawki, maliny brzoskwinie i gruszki myjemy
2.      Kiwi i banana obieramy ze skórek
3.      Wszystkie owoce kroimy w drobną kostkę


SMACZNEGO!
                                                                         Pozdrawiam,
                                                                             Ewelina 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz