Funkcje węglowodanów w
organizmach:
•
zapasowe – u roślin magazynem energii
jest głównie skrobia i insulina
a u zwierząt oraz ludzi glikogen
a u zwierząt oraz ludzi glikogen
•
transportowa – u roślin transportową
formą cukru jest sacharoza
a u zwierząt oraz ludzi glukoza
a u zwierząt oraz ludzi glukoza
•
budulcowa (celuloza, hemiceluloza)
wchodzą w skład DNA i RNA,
wchodzą w skład DNA i RNA,
stanowią modyfikację niektórych białek
•
hamują krzepnięcie krwi – heparyna
•
materiał energetyczny (fruktoza)
•
materiał odżywczy (maltoza, laktoza,
rafinoza).
ZAWARTOŚĆ CUKRU
W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
PRODUKTY SPOŻYWCZE
|
ZAWARTOŚĆ CUKRU
|
cukier buraczany
|
100 %
|
cukierki
|
96 %
|
miód
|
81 %
|
makaron
|
72-76 %
|
mąka
|
72 %
|
czekolada
|
50-60 %
|
chleb
|
45-50 %
|
groch, fasola
|
40-50 %
|
ziemniaki
|
20 %
|
owoce
|
5 -15 %
|
CUKIER CUKROWI NIERÓWNY
Mamy wiele cukrów, ale cukier cukrowi nierówny, gdyż:
•
mają różny smak
•
odmienne właściwości
•
różne zastosowanie
•
różne występowanie.
NEGATYWNY WPŁYW CUKRÓW
NA ORGANIZM LUDZKI
przyczyny chorób:
•
nadciśnienie tętnicze
•
nowotwory
•
nadwaga
•
otyłość.
POZYTYWNY WPŁYW CUKRÓW
NA ORGANIZM LUDZKI
•
są niezbędne w procesie przemiany kwasów
tłuszczowych i aminokwasów
•
wspomagają regulacje metabolizmu
•
biorą udział w procesach regulacji poziomu głodu
w organizmie
•
korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu
pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit.
CIEKAWOSTKI O CUKRZE
CZY WIESZ, ŻE...
Ciężko chorym pacjentom podaje się glukozę w postaci
zastrzyków dożylnych, ponieważ ich wątroba nie jest w stanie przekształcić
wystarczającej ilości glikogenu na glukozę, która jest niezbędna do życia
komórek.
Długo przeżuwana skórka od chleba robi się słodka, ponieważ w
ślinie człowieka znajduje się enzym (ptialina), który powoduje hydrolizę skrobi
zawartej w chlebie. Dzięki temu w jamie ustnej pojawia się słodka glukoza.
CZY WIESZ, ŻE...
W wyniku procesów fotosyntezy co roku rośliny przyswajają tak
duże ilości dwutlenku węgla, że wagę zawartego w nim pierwiastkowego węgla
szacuje się na około 175 mld ton.
CZY WIESZ, ŻE...
Miód produkowany przez trzmiele bywa przyczyną zatruć, gdyż
owady te często zbierają nektar z roślin trujących dla człowieka.
CZY WIESZ, ŻE...
Pierwszy papier wyprodukowano w Chinach w 105 r. n.e.,
wykorzystując do tego celu odpowiednio przetworzone drewno morwowe. Przypuszcza
się, że wynalazek ten został zainspirowany obserwacją os i szerszeni, które
budowały swoje gniazda z materiału, otrzymywanego po przeżuciu drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Do
wyprodukowania 1 t papieru potrzeba ściąć 17 drzew, zużyć 7600 kW energii, a w
procesie produkcyjnym ulegnie zanieczyszczeniu około 440 tysięcy litrów wody.
AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]
Mądra główka- krzyżówka tematyczna
Ewelina :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz