środa, 18 maja 2016

Cukrowe pola wiedzy


Funkcje węglowodanów w organizmach:
         zapasowe – u roślin magazynem energii jest głównie skrobia i insulina
                     a u zwierząt oraz ludzi glikogen
         transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza
                          a u zwierząt oraz ludzi glukoza
         budulcowa (celuloza, hemiceluloza)
wchodzą w skład DNA i RNA,
stanowią modyfikację niektórych białek
         hamują krzepnięcie krwi – heparyna
         materiał energetyczny (fruktoza)
         materiał odżywczy (maltoza, laktoza, rafinoza).


ZAWARTOŚĆ CUKRU
W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

PRODUKTY SPOŻYWCZE
ZAWARTOŚĆ CUKRU
cukier buraczany
100 %
cukierki
96 %
miód
81 %
 makaron
72-76 %
mąka
72 %
czekolada
50-60 %
 chleb
45-50 %
 groch, fasola
40-50 %
ziemniaki
20 %
owoce
5 -15 %
 
CUKIER CUKROWI NIERÓWNY
Mamy wiele cukrów, ale cukier cukrowi nierówny, gdyż:
         mają różny smak
         odmienne właściwości
         różne zastosowanie
         różne występowanie.


NEGATYWNY WPŁYW CUKRÓW
NA ORGANIZM LUDZKI
 przyczyny chorób:
         nadciśnienie tętnicze
          nowotwory
         nadwaga
         otyłość.

POZYTYWNY WPŁYW CUKRÓW
NA ORGANIZM LUDZKI
         są niezbędne w procesie przemiany kwasów tłuszczowych i aminokwasów
         wspomagają regulacje metabolizmu
         biorą udział w procesach regulacji poziomu głodu w organizmie
         korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit.



CIEKAWOSTKI O CUKRZE

CZY WIESZ, ŻE...
Ciężko chorym pacjentom podaje się glukozę w postaci zastrzyków dożylnych, ponieważ ich wątroba nie jest w stanie przekształcić wystarczającej ilości glikogenu na glukozę, która jest niezbędna do życia komórek.

CZY WIESZ, ŻE...
Długo przeżuwana skórka od chleba robi się słodka, ponieważ w ślinie człowieka znajduje się enzym (ptialina), który powoduje hydrolizę skrobi zawartej w chlebie. Dzięki temu w jamie ustnej pojawia się słodka glukoza.

CZY WIESZ, ŻE...
W wyniku procesów fotosyntezy co roku rośliny przyswajają tak duże ilości dwutlenku węgla, że wagę zawartego w nim pierwiastkowego węgla szacuje się na około 175 mld ton.

CZY WIESZ, ŻE...
Miód produkowany przez trzmiele bywa przyczyną zatruć, gdyż owady te często zbierają nektar z roślin trujących dla człowieka.

CZY WIESZ, ŻE...
Pierwszy papier wyprodukowano w Chinach w 105 r. n.e., wykorzystując do tego celu odpowiednio przetworzone drewno morwowe. Przypuszcza się, że wynalazek ten został zainspirowany obserwacją os i szerszeni, które budowały swoje gniazda z materiału, otrzymywanego po przeżuciu drewna.

CZY WIESZ, ŻE... Do wyprodukowania 1 t papieru potrzeba ściąć 17 drzew, zużyć 7600 kW energii, a w procesie produkcyjnym ulegnie zanieczyszczeniu około 440 tysięcy litrów wody.



AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]

Mądra główka- krzyżówka tematyczna



 Miłej Zabawy,
Ewelina :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz