środa, 11 maja 2016

Białko co to Takiego?


Białko- składnik budulcowy kości i wszystkich komórek organizmu. Są również, zaraz po węglowodanach, zapasowym źródłem energii.

CZY WIESZ, ŻE...

1 gram białka, to 4 kalorie.

Funkcje białka:
         niezbędny materiał do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek
         Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała
         podstawowy składnik krwi, płynu śródtkankowego, mleka
         biorą udział w odtruwaniu organizmu.


Białka są odpowiedzialne za:
         transportują tlen i dwutlenek węgla do organizmu
         ruch komórek
          prawidłową aktywność treści przewodu pokarmowego

PODZIAŁ BIAŁEK



Spożycie białka

Zalecane spożycie białek to 0,8 g na 1 kg masy ciała.

WZÓR: KG * 0,8G = ZAPOTRZEBOWANIE

ZAPOTRZEBOWANIE:

GRUPY WIEKOWE
ZAPOTZREBOWANIE
OGÓŁEM
[g]
 ENERGI Z BIAŁKA [%]
Dzieci 1-3 lat
45
14
Dzieci 4-6 lat
55
13
Dzieci 7-9 lat
65
13
Chłopcy 10-12 lat
75
12
Dziewczęta 10-12 lat
75
13
Młodzież męska 13-15 lat
95
12 - 13
Młodzież żeńska 13-15 lat
85
12-13
 Młodzież męska 16-20 lat
100
11 - 13
Młodzież żeńska 16-20 lat
80
12
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka
75
11
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana
85
 11
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka
100
9 - 10
Kobiety 21-59 lat praca lekka
70
12
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana
80
11
Kobiety 21-59 lat praca ciężka
90
11
Mężczyźni 65-75 lat
70
12
Mężczyźni powyżej 75 lat
65
12
Kobiety 60-75 lat
70
13
Kobiety powyżej 75 lat
65
13

Największe zapotrzebowanie na białko ma:
         Młodzież męska 16-20 lat
          Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 
NISKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W ORGANIŹMIE
JEST NIEBEZPIECZNA!!!

Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia. Stanu, który hamuje:
         proces rozwoju organizmu,
         wzrostu mięśni,
         gromadzenia rezerw energii,
         wchłanianie pokarmów (zaburzenia w pracy jelit)
         wzrost ryzyka chorób infekcyjnych
         niekiedy alergii

CZY WIESZ, ŻE...

Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych:
         wapnia w mleku,
         żelaza i cynku w czerwonym mięsie

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZN [1]

Białkowe szaleństwo śniadaniowe

Potrzebne produkty:
         5 jajek
         chudy twaróg

         pomidor
         pieczarki

Wykonanie:
1.      W misce wymieszać 1 całe jajko z 4 białkami
2.       Przygotuj: 1/2 szklanki chudego rozdrobnionego twarogu, 1/2 szklanki pomidorów w kostce i 1/2 szklanki pieczarek w plastrach
3.      Wylej na patelnię mieszaninę z jajek,
4.       Dodaj przygotowane składniki
5.      Podsmażyć aż jajka się całkowicie zetną
SMACZNEGO!!

AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [2]

Orzechowy skarbiec

Potrzebne produkty:
         słoik
         papier samoprzylepny
         mazaki
         wstążka
         karbowana bibuła

Wykonanie:

1.      Na kartce samoprzylepnej rysujemy orzechy- tworzymy naszą etykietkę na słoik. Twoja wyobraźnia niech będzie Twoim najlepszym przyjacielem.
2.      Przyklejamy  gotową etykietkę na słoik.
3.      Z bibuły wycinamy „zamknięcie” Twojego słoika.
(Dla ułatwienia możesz zakręcić słoik nakrętką i na to przyłożyć bibułę)
4.      Bibułę przywiąż do słoika za pomocą wstążki

Twój słoik na orzechy jest gotowy.


PRZYJEMNEJ ZABAWY !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz