poniedziałek, 16 maja 2016

Cukiernica wiedzy- cukry złożone, czyli jakie ?







 DOŚWIADCZENIE [1]-Badanie właściwości sacharozy

1.      Wsypujmy do miseczki sacharozę i badamy jej budowę, smak, kolor za pomocą zmysłu wzroku i smaku.

2.      Do dwóch miseczek/ probówek wsypujemy po łyżeczce sacharozy. Do jednej wlewamy wodę a do drugiej alkohol.
Co zaobserwowałeś?


Wnioski:
         biała substancja stała o budowie krystalicznej
         słodki smak
         rozpuszczalna w wodzie
         nie rozpuszczalna w alkoholu

Jak powstaje karmel?

Karmel powstaje dzięki ogrzewaniu sacharozy
Sacharoza pod wpływem ogrzewania topnieje i na skutek częściowego rozkładu przybiera brunatną barwę.
Tak powstaje karmel



HISTORIA NIE TAKA STRASZNA JAK JĄ MALUJĄ
Historia sacharozy:

Przez setki lat cukier otrzymywano z trzciny cukrowej.
Obecność cukru w burakach cukrowych wykrył uczony niemiecki A. Marggraf w 1747 roku. Odkrycie to zapoczątkowało rozwój przemysłu cukierniczego.
Na polskie stoły cukier trafił dopiero w XIX wieku.
Pierwszą cukrownię w Polsce zbudowano w 1802  roku.






Właściwości laktozy
         składnik mleka ssaków
         substancja biała, krystaliczna
         słabo słodki smak
          dobrze rozpuszczalna w wodzie


MALTOZA

Właściwości maltozy:
         substancja stała
         mniej słodka od sacharozy
         rozpuszczalna w wodzie

Jak powstaje maltoza?
Tworzy się w kiełkujących nasionach zbóż.






 DOŚWIADCZENIE [1]-Badanie właściwości skrobi

1.      Wsypujmy do miseczki skrobie i badamy jej budowę, smak, kolor za pomocą zmysłu wzroku,smaku, dotyku i węchu.

2.      Do probówki wsypujemy niewielką ilość skrobi i wlewamy zimną wodę.
Co zaobserwowałeś?


Wnioski:
         biała substancja stała
         bez zapachu
         bez smaku
         śliska w dotyku.
         nie rozpuszczalna w wodzie.

DOŚWIADCZENIE [2] - Wykrywanie obecności skrobi

Potrzebne materiały:
         ziemniak
         kawałek chleba
         jodyna


Wykonanie:
1.      Na talerzyku umieszczamy ziemniak i kawałek chleba.
2.      Wprowadzamy kilka kropel jodyny.
Co zaobserwowałeś?

Podsumowanie:

1.      Obserwacja: Na substancjach pojawia się niebieskie zabarwienie.
2.      Wniosek: Skrobia z jodem tworzy produkt o niebieskim zabarwieniu. Jest to reakcja charakterystyczna pozwalająca wykryć skrobię w produktach.



Właściwości celulozy:
         biała, włóknista, masa
         bez smaku
         bez zapachu
         jej włókienka nie rozpuszczają się w wodzie

Czy celuloza jest komuś potrzebna?

TAK I TO BARDZO

Celuloza jest najważniejszym składnikiem roślin.
Zapewnia roślinie trwałość, elastyczność oraz chroni przed utratą wody.

GLIKOGEN

Czym jest glikogen?
Glikogen jest wielocukrem zbudowanym z reszt glukozy.

Gdzie znajduje się głównie glikogen?
 Magazynowy głównie w wątrobie i mięśniach.

Do czego wykorzystywany glikogen?
Jest materiałem
         zapasowym
         odżywczym
         energetycznym.

Rola glikogenu:
Spełnia bardzo ważną rolę szczególnie u osób trenujących.
Podczas wysiłku organizm przede wszystkim czerpie energię właśnie z glikogenu.
Po treningu poziom glikogenu jest bardzo niski.
Należy dążyć do tego, aby po treningu szybko uzupełnić zapasy glikogenu.

Co pomoże Ci uzupełnić braki glikogenu?
         odżywka węglowodanowa
         glukoza spożywcza
         miód rozcieńczony z wodą

Gdzie występuje glikogen?


AKTYWNOŚĆ TEMATYCZNA [1]

Karmelek

Potrzebne produkty:
         1 szklanka sacharozy(cukier)
         2 łyżki wody
         garnek
         kuchenka

         łyżka drewniana

Wykonanie:
1.      Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i dodaj wodę.
2.      Mieszaj wszystko razem używając drewnianej łyżki. Na tym etapie masa nie będzie klarowna i będzie zawierała grudki.
3.      Przyda Ci się pomoc rodzica lub opiekuna na tym etapie
4.      Wstaw na gaz i stale mieszając zagotowuję do czasu, aż grudki przestaną być widoczne.
5.      Od tego czasu zostaw karmel na gazie bez mieszania.
6.      Gdy kolor zacznie się zmieniać i stanie się bursztynowy to znak, że karmel jest gotowy.
7.      Natychmiast zdejmuje naczynie z ognia.
8.      UWAGA! Gotowy karmel jest bardzo gorący, osiąga temperaturę 160-182 stopni Celsjusza.

Gotowy karmelek możesz użyć do wzbogacenia smaku deseru.


SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz